Is biologische voeding gezonder?

2 nov. 2020
218 741 Weergaven

Wil je groenten eten die onbespoten zijn, wil je melk drinken van koeien die lekker in de wei hebben kunnen grazen, heb je zin in eerlijke kip? Dan koop je biologische producten. Bovendien is biologische landbouw ook nog eens goed voor het milieu, want beter voor de bodem en de biodiversiteit. Veel consumenten kiezen ook voor biologisch omdat ze denken dat dat gezonder is. Maar daarover is al jaren veel discussie.
In 2005 geeft het ministerie van Landbouw een groep vooraanstaande wetenschappers de opdracht om het eens goed uit te onderzoeken: is biologisch eten nu wel of niet gezonder? Ze zetten een grootschalige proef op met kippen. De helft van de kippen krijgt biologisch voer, de andere beesten krijgen ‘gangbaar’ geteeld voer. Zembla ontdekt dat als de presentatie van het rapport nadert, er een conflict ontstaat over de uitkomsten van het onderzoek, waarin de top van onderzoeksinstituut TNO en de Universiteit Wageningen een opmerkelijke rol spelen.
De presentatie moet anders, conclusies worden aangepast. De uitkomst: de biologisch gevoerde kip is niet gezonder. Wat is hier gebeurd? Voor het eerst vertellen hoofdrolspelers wat zich achter de schermen heeft afgespeeld. Zembla onderzoekt het kippenexperiment.
Lees meer: www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/het-kippenexperiment

Abonneer op het kanaal van Zembla: bit.ly/ZEMBLA_BNNVARA
Instagram: bit.ly/ZEMBLA_Instagram
Twitter: bit.ly/ZEMBLA_twitter
#ZEMBLA
#Onderzoeksjournalistiek
#Journalistiek

Reacties
 • 'het ministerie bekijkt wat de mogelijkheden zijn voor vervolgonderzoek op dit onderwerp' = NEE

  joppippojjoppippoj10 uur geleden
 • Geweldig ik heb er het dubbele voor over! Maar vaak heb ik geen keus.

  Wet AssPussyWet AssPussy13 uur geleden
 • Heel vreemd dat grote landbouw bedrijven subsidies krijgen, ook voor gif en de kleine organische veel meer moeten ploeteren. Overheid: Begin maar eens Shell en Monsanto lobbies de deur uit de gooien en organisch te sponsoren.

  KootFlorisKootFloris15 uur geleden
 • Super interessant. Alleen jammer dat de wetenschappers eerst meewerken en daarna terugtrekken. Als we in de toekomst meer onderzoek hierover gaan doen (wat ik echt hoop voor de nieuwe generaties) dan zou ik deze graag willen supporten!!

  ChanChan19 uur geleden
 • "wetenschap" is wel duidelijk doorspekt met corruptie. Tijd om weer boeren verstand te gebruiken 😁💪👍

  YTspeurderYTspeurderDag geleden
 • GrowingDeer.tv is een Amerikaans NLworld kanaal die erg vaak filmpjes plaatst waarin hun hun land bezaaien met allerlei soorten voer voor de herten en andere diersoorten waarop hun graag jagen. Hun oogsten nooit en laten alle planten doodgaan op het land en planten soms zelfs planten puur voor dat doel. Op sommige plekken begonnen hun met een rots ondergrond maar er groeit na een paar jaar net zo veel als op een normaal "akker" Hun gebruiken nooit chemische middelen of andere rotzooi en de herten en andere dieren komen erg graag op hun land.

  illuminatiilluminatiDag geleden
 • Toen de film Idiocracy in 2006 (slappe humoristische film) dacht ik dit is wel vergezocht maar zit wel een kern van waarheid in. Inmiddels wat jaartjes verder begint dit wel de werkelijkheid te worden. In de film komt er frisdrank uit de kraan en daar worden dus ook gewassen "water" mee gegeven en niemand snapt meer waarom het niet groeit🤣 het ergste is dat dit hele scenario eigenlijk gewoon real is!!!! Dat beangstigend me nogal

  Godzilla SpankGodzilla SpankDag geleden
 • Dit bewijst hoeveel wetenschappers niet geven om de vraag, enkel om het gewenste antwoord. Dat laatste heeft vrijwel altijd met geld te maken. De beste onderzoekers zijn vaak de onafhankelijken, zij hebben veel minder last van politiek en monetair belang. Je ziet veel oude, gepensioneerde/emeritus onderzoekers met eigen geld (niet dat van derden) die tot hele andere conclusies komen dan de door de topbedrijven in relevante sectoren gefinancierde wetenschap. Dit zie je in vrij veel verschillende wetenschappelijke gronden. Het is een trieste gewaarwording.

  Viðúr ÞoraldssonViðúr Þoraldsson2 dagen geleden
 • Stelt o OK no ks Meer voor Raam Erin en ze zien de buitenlucht en is het in eens biolochies Kutland🖕🇱🇺

  ROELOF DEN OTTERROELOF DEN OTTER2 dagen geleden
 • Prachtige docu. Je niet kunnen herinneren wat je destijds deed of zei, ik gebruik dat tegenwoordig ook als excuus voor alles wat overheidszaken betreft.

  Susan EmmieSusan Emmie3 dagen geleden
 • Dat onderzoek was helemaal niet nodig Elk normaal denkend mens snapt wel dat ouderwetse landbouw zonder al die troep veel beter voor je is Blijkt weer alleen maar om GELD te gaan It's all about the money 💰🤑😌

  Willem van der WendeWillem van der Wende3 dagen geleden
 • Ik verbaas mij er een beetje over dat dit onderwerp besproken wordt alsof het een nieuw inzicht betreft. Al deze dingen heb ik in de jaren 80 al voorbij horen komen. Toen werd al gewaarschuwd dat grote delen van de landbouwgronden in de wereld langzaam in woestijn zouden veranderen doordat ze zouden verschralen en al het bodemleven zou verdwijnen als gevolg van kunstmest, bestrijdingsmiddelen en monocultuur. 40 jaar verder en dit is de stand van zaken. Enige vooruitgang is dat het toen de 'geitenwollen sokken' waren die niet echt serieus genomen werden en dat er nu dan toch meer aandacht voor is. Heb wel met meer dingen het idee dat we de jaren 80 dunnetjes over aan't doen zijn.

  MrSindalaMrSindala3 dagen geleden
 • De corruptie van onze regering gaat diep, als de belangen groot zijn, krijg je nooit eerlijke resultaten. Dat zal ook nooit veranderen. Zelf je keuzes maken en kies bio.

  Brian LespoirBrian Lespoir3 dagen geleden
 • Wiens brood men eet, diens taal men spreekt... Omkoping en door de "grote spelers" omgekochte, of mooier gezegd, gesponserde universiteiten... Het is soms gevaarlijk om de waarheid te spreken... Dat ervaren we in de coronadictatuur ook!

  johanne van der ghotejohanne van der ghote3 dagen geleden
 • Nou... wat men vaak ook niet weet is dat deze dieren veel meer leed hebben. Geen antibiotica voor ons goed maar het dier lijdt soms enorm. Ach biologisch vaak goed wassen van de groenten is al genoeg. Schil eraf en klaar. Laat je niet zo ompraten voor die verkoop praatjes. Of je gevoel weer eens een boost te geven. Veel voedingsstoffen zitten er vanaf de jaren 80 ook al niet meer in. En ik werk voor een voedselveiligheids instituut.

  SonjaSonja3 dagen geleden
 • gewoon doen wat die mosselman doet...daar hoef je geen wetenschap op los te laten...er zijn wereldwijd al zoveel boeren die "no-till" toepassen en geen kunstmest of welke cide dan ook toevoegen De wetenschap gaat alleen maar proberen den natuur kunstmatig na te bootsen met alle gevolge van dien

  Ruud WassenaarRuud Wassenaar3 dagen geleden
 • Het is links en naief, dus niet wetenschappelijk. Er is toch ook geen biologische zwaartekracht en niet-biologische zwaartekracht.

  Hans van BrandwijkHans van Brandwijk3 dagen geleden
 • 33:15 oftewel de situatie moet hetzelfde blijven dus er is geen verschil tussen biologisch en gangbaar.

  Wouter de HeusWouter de Heus4 dagen geleden
 • Twijfel als product. Zo werkt de industrie. Beinvloedt de mensen op de benodigde posities(universiteiten, politiek). Betaal onderzoekers voor tegenstrijdig afhankelijk onderzoek. Klaar is kees. Zie het als een firewall om een bepaald verdienmodel onschendbaar te maken voor externe invloeden.

  Patrick de Groot 369Patrick de Groot 3694 dagen geleden
 • Sorry mevrouw, deze tumor is te groot om aan te pakken..... en wederom een compliment voor Zembla

  adrian wadrian w4 dagen geleden
 • Wat ging er fout bij dit onderzoek? Men testte de onderzoekers niet. Dus, bij het geven van de uitkomst, had men de A en B moeten omdraaien. Zo kan je conformation bias voorkomen. Later zet je dit dus weer recht. Dan is het onderzoek dus met nog een extra stap onbevooroordeeld.

  Dennis EijsDennis Eijs4 dagen geleden
 • Het biologische is allemaal wel leuk en aardig maar als we nu allemaal biologisch gaan verbouwen dan neemt de opbrengst drastisch af. Dan komen we toch wel in de knel met onze groeiende wereldbevolking. We moeten dus niet met z’n allen domweg niet-biologische landbouw afschaffen, we moeten kijken hoe we op dat gebied kunnen innoveren. We hebben gewoon meer producten nodig door de groeiende bevolking.

  LiverpoolYNWALiverpoolYNWA5 dagen geleden
 • Dit gebeurt bij steeds meer wetenschappelijk onderzoek. Geld van de EU? Dat bepaalt de EU. Maar dan moet je wel even.... ik vind t schandalig.

  A BA B5 dagen geleden
 • Bestrijdingsmiddelen werken op mensen in grote lijnen hetzelfde als op insecten.

  SnikkelbekSnikkelbek5 dagen geleden
 • ze kunnen beter flats op het land bouwen, veeeeel beter voor het bodemleven. (sarcastischbedoelt uiteraard)

  Kale VandaalKale Vandaal5 dagen geleden
 • Hier wordt je toch boos van. Dank jullie wel voor het onderzoek erg leerzaam

  DutchVIIDutchVII5 dagen geleden
 • En dan wordt Nederland steeds voller met mensen die ook ergens moeten wonen, de boeren worden uitgekocht terwijl je voor biologische landbouw juist méér ruimte nodig hebt.

  Mevrouw HekstraMevrouw Hekstra5 dagen geleden
 • Iedereen ziet nu toch dat de wetenschap volslagen CORRUPT is net als de politiek en bijna alle soorten van handel en macht.

  Dankie KoemanDankie Koeman5 dagen geleden
 • Grappig dat we hier moeilijk doen om een klein onderzoekje met allemaal wetenschappers die hun eigen hachje willen redden. Er is veel groter en professioneler onderzoek gedaan door verschillende disciplines o.a. neurologen, die bewijs geeft dat biologisch voedsel veel gezonder is. Het is ook niet heel moeilijk om te bedenken dat dat zo is, het is meer de vraag in hoeverre en op welke aspecten.

  Ulaza567Ulaza5675 dagen geleden
 • Mensen onderschatten de invloed van de Zon en de Maan. Deze hemel lichamen zijn alles beslissend voor al het leven op aarde. Neem de proef op de som en haal de Maan en de Zon een jaar weg en zie Dan wat er gebeurd. Niets en niemand die dat zal overleven. Zo belangrijk zijn de Zon en de Maan Landbouw en veeteeld zijn on mogelijk zonder de invloed van Zon en Maan Zo gek is het dus niet om rekening te houden met de stand van de Zon en de Maan Wat zit je nou Stom te lullen zullen de meesten denken maar probeer te overlen zonder......

  blackJack AmsterdamblackJack Amsterdam5 dagen geleden
 • gezeik

  Bart HBart H6 dagen geleden
 • tl-dr -nee!

  The XextreemThe Xextreem7 dagen geleden
  • Tldr zeker wel.

   DutchVIIDutchVII5 dagen geleden
 • Natuurlijk is dat gezonder. In alle opzichten zelfs. Dus voor mens dier en aarde. Stop de massaproductie. En stop de green deal, stop de idiote biomassa plannen!

  BB7 dagen geleden
 • Hoe kun je je in godsnaam afvragen of bio beter is. Bio is het enige dat respect toont aan onze planeet. Bio is normaal. De aarde vergiftigen is niet normaal. Er zou niet 'bio 'geschreven moeten zijn op bio producten, maar 'vergif' op alle andere producten.

  Marijke KroesMarijke Kroes7 dagen geleden
 • Onvoorstelbaar maar waar......dit is al zóóó ontzettend lang bekend......maar het belang van “Das Kapital” vernield alles door de “Natuurlijke Waarheid” te déstabiliseren en te bekladden. U-I-T-E-I-N-D-E-L-I-J-K veroorzaakt dat het einde! Van alles dat ons lief is. Corona is daar een zacht gekookt ei bij! {Lit. Uit de vorige eeuw Prof. Maliepaard - Rachel Carson -Günther Schwaab, (Bij de duivel te gast (verwijderd uit de bibliotheken!) en wie Waarheid zoekt zal nog véél méér vinden op dit terrein, ...........En vergeet niet De Bijbel met Openbaringen daar staat haarfijn de eindfase met redenen omkleed beschreven. Nee ik ben geen dwaas, maar heb wel in 83 jaar gekeken naar wat het -MensDom- heeft aangericht.......................!! Èn gewoon doorgaaT !!

  Alias: David Meijer du JardinAlias: David Meijer du Jardin7 dagen geleden
 • Tenzij je de groenten en fruits van je eigen moestuin haalt, weet je nog steeds niet of je echt biologische spullen eet.

  smurfiennes bluesmurfiennes blue8 dagen geleden
 • het hele corona beleid is ook niet te vertrouwen. Allemaal gebaseerd op verdienmodel voor enkelen. De beurs op een ''all time high'' en de rijken worden rijker

  joop1234567890joop12345678908 dagen geleden
 • nee gmo en E numbers zijn gezond!!! tozz wat voor vraag is dit :)))

  HET TBHET TB8 dagen geleden
 • Hoe ons land eruit had kunnen zien als dit onderzoek gewoon aangenomen had geweest, ondanks de corruptie en intimidaties.. En dan bedoel ik niet alleen qua landbouw

  Brigitte ReniersBrigitte Reniers8 dagen geleden
 • Dat gekibbel en gerommel wat je hier ziet, gebeurt in ieder scenario waar de status quo dreigt verbroken te worden. Zoals hier te zien: onderzoekers durven niet verder, status quo verdedigers komen met nepnieuws, overheid wil er niks mee doen. We kunnen vast met z'n allen een paar dingen bedenken waar het nu ook zo gaat... Iets met een lock en een kapje ofzo.

  Wesley HWesley H9 dagen geleden
 • Bij mijn boeren vrienden ben ik vandaag nog geweest🙏🏻

  Frisco Rifya PursangFrisco Rifya Pursang9 dagen geleden
 • The royal surprise ganguly invite because hammer superfamily confess beyond a profuse cartoon. deeply, pushy bead

  Gladys MorrisGladys Morris9 dagen geleden
 • Interessante docu! Erg leerzaam.

  Joris Maas VisualsJoris Maas Visuals9 dagen geleden
 • Raar system. Zonder dure middlelen en het is duurder. Net als bv shampoo zonder geurtjes en dingetjes. en het is duurder.. Er is toch minder aan besteed?

  trancelistictrancelistic10 dagen geleden
  • @Dave Lorwa Tja, dan bv kaas. Is normaal wit. Gooien ze kleurstoffen in. Kan mij het nou schelen wat voor kleur het is. Net als de verpakking van bv shampoo. Maak gewoon standaard kleur van de productie ervan.

   trancelistictrancelistic22 uur geleden
  • The quantity of output is the most important in manufacture. The bigger output, the cheaper you can sell. Not many people want to use shampoo without fragrance, thus it has to exclusively made in small quantity for special market.

   smurfiennes bluesmurfiennes blue8 dagen geleden
  • @Dave Lorwa no, that’s not the reason. Small/exclusive productions always cost more than the ‘normal’ ones. Because you need f.i one special machine to manufacture that product, special packagings and separate distribution for less quantity. Even they use the less ingredients, but the same quality with the normal products, quantity of the output plays most important.

   smurfiennes bluesmurfiennes blue8 dagen geleden
  • Nee juist meer. Met geur- en smaakstoffen kan je juist de negatieve gevolgen van goedkope grondstoffen verbergen. Als voorbeeld je shampoo: gebruik je goedkope grondstoffen dan stinkt je shampoo, vervolgens verberg je dat met een goedkope chemische geurstof.

   Dave LorwaDave Lorwa8 dagen geleden
 • Bijolohicshe 🥰👌👍

  Marija SimićMarija Simić10 dagen geleden
 • 🥰👌👍

  Marija SimićMarija Simić10 dagen geleden
 • In hoeverre is Zembla eigenlijk neutraal? Follow the money.

  Arie TimsArie Tims10 dagen geleden
 • 32:11 De infamous Rutte defence

  Ukkie scUkkie sc10 dagen geleden
 • The cut scorpion parenthetically fire because laugh perioperatively tap onto a testy size. breezy, obedient bicycle

  lablofi rutipbalablofi rutipba11 dagen geleden
 • Bij biologisch viedsel gaat het er niet om, wat gezonder is voor ons, maar om wat gezonder is voor de dieren en de rest van de natuur. Aangezien wij ook deel zijn van de natuur heeft dat uiteindelijk ook invloed op ons maar niet in eerste instantie.

  Anka VoskuilenAnka Voskuilen11 dagen geleden
 • Er zitten zulke krachten achter de gevestigde voedingsmiddelenbranche.

  Harold De WaalHarold De Waal11 dagen geleden
 • Pitloos is niet biologish, waarom vind ik pitloss fruit met Bio sticker?

  republica-esp-kiluminatirepublica-esp-kiluminati12 dagen geleden
  • Pitloos kunnen wel biologisch geplant. Het is pitloos geworden door mutaties of kruisingen om een nieuwe variant te kweken.

   smurfiennes bluesmurfiennes blue8 dagen geleden
 • Dit zou eveneens een economische ramp kunnen zijn voor de Pharma reuzen.

  090Karma090Karma12 dagen geleden
 • Geef de producenten en ministers een spuit met die gif 1ml is minder dan wat er op zo een plant valt , kijken of ze het durfen te nemen met hun wetenschappelijk bewijs.

  M SiM Si12 dagen geleden
 • Zolang er instanties meedoen die enorme economische impulsen krijgen van een van de 'kampen' kan er geen onpartijdige uitkomst zijn. Zoek maar eens op hoeveel onderzoeken er gedaan zijn naar de effecten van sigaretten zo'n 40 jaar geleden, de conclusies die toen getrokken zijn werden alleen mogelijk gemaakt door omgekochte professoren en doctoren net zoals in dit verhaal gebeurde. Lijkt mij verschrikkelijk om in deze situatie te komen en vermoedelijk had ik een aantal van de omkopers iets aangedaan. Dit is zo een verschrikkelijk vorm van onrecht en machtsmisbruik, puur en alleen voor centjes.

  Roger RuttenRoger Rutten12 dagen geleden
 • Grappig om hier overeenkomsten te zien in de houding van de gevestigde orde tov Covid, wederom een mooie en evenwichtige bijdrage van Zembla , complimenten !!!

  arnold van der Hoevenarnold van der Hoeven12 dagen geleden
 • de grond word dus behandeld als de gemiddelde werknemer . het boeit ze niet of ze je kapot maken en je moet zoveel mogelijk presteren

  blindeer keizerblindeer keizer12 dagen geleden
 • biologische bullshit .beestjes eten alles. Uiteindelijk wordt het houdbaar bespoten

  Allisha AAllisha A12 dagen geleden
 • Ironisch dat biologisch duurder is, er worden veel minder kosten gemaakt dan wanneer er niet biologisch geboerd wordt.

  Frenk StarFrenk Star13 dagen geleden
  • Omdat de output is minder dan de niet biologisch spullen, daarom ze duurder geworden zijn.

   smurfiennes bluesmurfiennes blue8 dagen geleden
 • biologisch en natuurlijk voedsel zou goedkoper moeten zijn, niet duurder dan chemisch verbouwde produkten .

  Tom MTom M13 dagen geleden
 • Alles wat hier vertelt wordt slaat op kringloop landbouw niet zo zeer op biologisch.

  Joan ter WeeleJoan ter Weele14 dagen geleden
 • Jammer dat kunstmest verplicht wordt door het huidige mestbeleid. Als de boeren alle voeding van de planten als mest mochten aanvoeren was de bodem een stuk levendiger. In kunstmest zit geen organische stof en mest bestaat daar voor meer dan de helft uit.

  Joan ter WeeleJoan ter Weele14 dagen geleden
 • De wereld heeft een chronisch tekort aan gezond verstand, wijsheid. We moeten van grootschalige consumptie, naar kleinschalig creëren. Globalisme maakt alles kapot. Stop de EU, stop Den Haag, stop Rutte, Kaag, Olongren.

  ArminTamzarianArminTamzarian14 dagen geleden
 • Kwaliteit > kwantiteit

  Eternal AtakeEternal Atake14 dagen geleden
 • Bill Gates is niet alleen de vierde rijkste mens ter wereld, hij is intussen ook de grootste private eigenaar van landbouwgrond in de Verenigde Staten. Bijna 98.000 hectare in 18 staten heeft het boegbeeld van Microsoft intussen opgekocht.

  Eternal AtakeEternal Atake14 dagen geleden
 • Zo werkt dat dus.

  medameda14 dagen geleden
 • Gezonde voedselrijke grond is het goud van de toekomst! (Als we zo doorgaan, en dat doen we helaas wereldwijd)

  gerritje bollegerritje bolle14 dagen geleden
 • Biologisch is altijd gezonder. Sinds er met chemicalien gespoten word, zijn er ook meer ziektes ontstaan. 1+1=2 Dus mijn voorkeur gaat ook naar biologisch eten.

  nl savagernl savager15 dagen geleden
 • Mensen van Zembla : wederom , chapeau !!

  KJ DKJ D16 dagen geleden
 • Wat is de voedingswaarde van pesticiden en neurotoxines? Misschien moet u uw jonge kinderen met hersenen die nog in ontwikkeling zijn meer zenuwvergif voorzetten. Jammie! Ze moeten er immers nog van groeien.

  WealdendWealdend17 dagen geleden
 • Je hebt toch geen wetenschappelijk bewijs nodig om te snappen dat massa’s gif op je eten spuiten slecht is? Zou je zelf landbouw gif uit de fles innemen? Nee.

  Archangel TyraelArchangel Tyrael17 dagen geleden
 • Deze manipulatie zouden ze eens aandacht aan moeten besteden in de 2de kamer. Keihard aanpakken.

  Archangel TyraelArchangel Tyrael17 dagen geleden
 • word alleen maar gespoten omdat wij verhigtigd moeten blijven

  Sammert KoeliSammert Koeli17 dagen geleden
 • Mooi dus nu gaan we absoluut over

  Gary The LionGary The Lion17 dagen geleden
 • Wie wil er nog meer biologische boer worden door de pandemie?

  PixelProductionPixelProduction18 dagen geleden
 • is er ook mensen vlees te koop in nederland ? aangezien zoveel vermissingen en zoveel culturen ?

  Monique bosmanMonique bosman18 dagen geleden
  • dit vraag ik me ook al vele jaren af...

   inge weedainge weeda13 dagen geleden
 • Interessant!

  Ar TiqcAr Tiqc19 dagen geleden
 • Schitterende uitzending. De logica waarmee in het begin naar dit onderwerp gekeken is, is inderdaad logisch. Het onderzoek dat op die kippen is uitgevoerd lijkt logisch in elkaar te zitten. En het strookt volledig met mijn persoonlijke ervaring dat ik mij de dag nadat ik biologisch eten van de lokale landwinkel heb gegeten op veel fronten beter voel dan dagen na een supermarkt maal.

  HerrFinsternisHerrFinsternis19 dagen geleden
 • Corrupte bende, stelletje leugenaars die op kosten van ons belastinggeld gestudeerd hebben en vervolgends compleet lak hebben aan het volk.

  Jacqueline van der KooijJacqueline van der Kooij19 dagen geleden
 • Wat hoor ik nou, werden er kippen met griep geinjecteerd?????????????? Je zou haast denken.....

  Eric SEric S19 dagen geleden
 • Een onderzoek om te kijken of zware pesticiden ongezonder zijn dan geen pesticiden. manmanman wat een wereld waar we in leven!!!

  Eric SEric S19 dagen geleden
 • The striped cone acromegaly use because clock tinctorially prevent lest a delicious yugoslavian. overconfident, productive aftermath

  Christie DunnChristie Dunn19 dagen geleden
 • ZEMBLA DANKJEWEL! STOP NOOIT MET DIT! DIT IS PAS ECHT JOURNALISTIEK! WIJ WAARDEREN JULLIE!

  Firstname LastnameFirstname Lastname20 dagen geleden
 • Mijn hoofdvraag blijft onbeantwoord is "organic" nu daadwerkelijk beter, wetende dat de gifstoffen die onder "organic" veler malen gevaarlijker zijn (lagere LD50) dan moderne middelen

  Claudia Bunsen MeowClaudia Bunsen Meow20 dagen geleden
 • Er word geroepen dat we het niet gaan redden om iedereen te voeden als we zo doorgaan, maar dat los je niet op door 100% biologisch te gaan. Sterker nog, als morgen iedereen biologisch gaat eten, gaat de helft van de bevolking dood van de honger om dat we niet in staat zijn om voldoende voedsel te produceren als we 100% biologisch gaan telen en de rest heeft niet voldoende inkomsten om 100% biologisch te eten. Vooringenomenheid komt niet alleen voor bij grote bedrijven met grote belangen. Als je een onderzoeker die vooraf al overtuigd is dat biologisch gezonder is inschakelt voor zo'n onderzoek, dan weet je vooraf al weke richting de conclusie gaat. Net als dat andersom ook zo zal zijn. De linkse religieuzen hebben een idealistisch wereldbeeld wat niet erg realistisch is. Daar zit het probleem.

  Tonio ReyesTonio Reyes20 dagen geleden
 • Als wij gewoon allemaal meer bio eten dan zullen de producenten ook volgen toch?

  Jan JacobszoonJan Jacobszoon20 dagen geleden
 • Bio is toch logisch 😀🙏

  Thomas GoodlifeThomas Goodlife20 dagen geleden
 • Het system is verrot

  Mustafa IraqMustafa Iraq20 dagen geleden
 • Wat een BS weer.. Hahaha

  SplitCarbon FpvSplitCarbon Fpv21 dag geleden
 • onze roverheid wil van de boeren af!!!! en ik ben verlieft op die boerin

  Sammert KoeliSammert Koeli21 dag geleden
 • Proffersor Huub Zavekoel is een corrupte hond!!

  M EM E21 dag geleden
 • 1:58, Corné Mosselman, een topper. Dapper om te stoppen met bestrijdingsmiddelen.

  Jerrel AjoebJerrel Ajoeb21 dag geleden
 • TNO ZIT dus officieel in de zak van de Elite (Unilever, Coca Cola, Nestlé onder andere, en die zijn in bezit van de grootste investeringsmaatschappijen van de wereld en die zijn weer in bezit van de rijkste 1% vd wereld, bron Google finance)

  M EM E21 dag geleden
 • Zembla, dankuwel 🤔👌

  mh lemmenmh lemmen21 dag geleden
 • "Science progresses one funeral at a time"

  Bill LumberghBill Lumbergh22 dagen geleden
 • Dieren horen geen 24-7 binnen te staan. En ja dat komt heel veel voor. Ook in mijn dorp. Dat is de enige reden dat ik me in plantaardig ben gaan verdiepen en biologisch.

  cindy pijnappelscindy pijnappels22 dagen geleden
 • Pet af voor deze biologische boeren, die puur eerlijk zijn voor de medemens. Super echt groots. Weg met Monsanto.

  Alleen LiefdeAlleen Liefde22 dagen geleden
 • Wake up aub! Zeggen ze ons nu werkelijk dat 7,8 miljard mensen in de wereld gevaccineerd moeten worden voor een 'virus' dat 99,99% van de bevolking niet doodt? Dat zou totaal belachelijk zijn. De negatieve bijwerkingen van de vaccins zullen meer mensen doden dan het 'virus' zelf.....! Wat is de werkelijk reden dat er zoveel mensen een injectie moeten krijgen??? En daarnaast durven ze ook nog te zeggen dat je niet beschermd bent als je de injectie neemt! Kinderen hebben een fantastisch immuun systeem. De PCR test is niet goed, er zitten 10 fouten in de test zegt Dr. Peter Borger. Uitslag is dus niet juist. Vaccin/gentherapie is onnodig en roekeloos zegt Prof. Dr. Theo Schetters. Niet nemen dus. Bovendien is er Ivermectine een zeer goed medicijn tegen de Covid. nlworld.info/key/video/rX6JhdHKbrGbm4w Mondkap is slecht voor de longen, luister naar Prof. Carla Peeters.

  Alleen LiefdeAlleen Liefde22 dagen geleden
 • HIER HOEF JE GEEN ONDERZOEK VOORBTE DOEN! BIOLOGISCH IS HOE DE NATUUR HET GEEFT GECREËERD EN DUS GEZONDER! IEDER ONDERZOEK WAT DIT ONTKENT IS EEN LEUGEN!

  VACCINATIE IS DNA MANIPULATIEVACCINATIE IS DNA MANIPULATIE23 dagen geleden
 • Hallo iedereen heeft het over "ons" grond maar veel komt ook uit bv China enz enz ! Geen discriminatie maar wij vragen om "troep" Wat in ons grond zit nu is niet alleen bagger uit België enz enz maar tuurlijk ook eigen troep. Maar wij kopen veel troep uit China, containers vol dus dat ligt hier ook "cheap" uit te rotten! Maar dit is schrikbarend

  Jiera KistenJiera Kisten23 dagen geleden
NLworld